Egy film, amely ma is aktuális

És akkor a bársonyos, mély hangján Sinkó László azt mondta: Füzérkomlós érintésével Bózsva felé megyünk tovább. Mi pedig ültünk a televízió előtt és úgy éreztük, ott lennénk mi is a tücsökzenétől hangos réteken, a romantikus erdőkben és nem értettük, eddig miért nem húztunk még túrabakancsot.
Kereken negyven éve, hogy a világutazó és természetjáró Rockenbauer Pál és az ő tízfős csapata elindult az országos Kék túra útvonalán, kamerával, fényképezőgéppel, hogy aztán megszülessen a Másfélmillió lépés Magyarországon című 14 részes sorozat, amelynek talán sokan máig nem értik a titkát. A titka pedig csak annyi volt, hogy megmutatta nekünk, az életnek nevezett nagy rohanásban érdemes lenne megállni picit és rácsodálkozni a világra.
A virágillattól bódult rétekre, a vidáman tekergő kis hegyi patakokra, mindenre, amit a természet adott nekünk, de rá se hederítünk, mert mindig sietnünk kell. Közben pedig elmegy az élet mellettünk.
(...)
Sajnos Sinkó László sincs már közöttünk, 2015-ben, 75 évesen pont azon a napon, július 31-én aludt el örökre, mint amikor 1979-ben elindult a forgatás. Családszerető ember volt, több mint ötven évig élt boldog házasságban a feleségével. Azt mondják, idős korában sokat üldögélt a budakalászi házának teraszán és csak nézte a természetet. És biztosan eszébe jutott Rockenbauer is, meg a Másfélmillió lépés Magyarországon. Egy film, amely ma is aktuális.
Mert nem tanulunk a hibáinkból (tisztelet a kivételnek). Sietünk, állandóan az óránkat nézzük, egy pillanatra sem állunk meg. Nyaranta Horvátországba megyünk vagy „görögbe”, ott pedig fekszünk a tengerparton a többi kimerült nyaralóval és megpróbáljuk bepótolni a bepótolhatatlant.

Közben pedig várna ránk Baktakék, Felsővadász, Mályinka, Cserhátsurány vagy éppen Borzavár.
Negyven éve csak várnak…
Nyugodj békében Rockenbauer Pál és Sinkó László!

Forrás: Újságmúzeum - 2019. április 29.
https://www.kethollos.hu/hirek/magyar-hagyomany/40-eves-a-masfelmillio-lepes

Megjegyzések