Megkezdődik a kilátó építése a Zengőn

Új turista attrakcióval, látványossággal bővül a Zengő és környéke. 

A Mecsek legmagasabb csúcsán jelenleg nincs látogatható kilátó, a hegycsúcson álló geodéziai mérőtorony kilátóként való használatát 2010-től életveszélyre hivatkozó felirat tiltja, ennek ellenére felmennek az emberek, az új kilátó ezt a helyzetet is megoldja. Az építmény, tekintettel az időjárási körülményekre és a fenntartási költségekre acélszerkezetű lesz.

A tervezett kilátó összesen hét szintes lesz, szintenként 3 méteres magassággal, így a teljes magasság eléri a 21,78 métert. Ez a jelenlegi toronynál körülbelül 4 méterrel magasabb, ezzel a lombkoronaszínt felett nyílik meg a kilátás.

A kilátó építése a megvalósítási szakaszba érkezett, jogerős építési és természetvédelmi engedély áll rendelkezésre. A beruházás a természetvédelmi hatóság és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság felügyelet mellett zajlik. (TOP-1.2.1-15-BA1-2016-00002)

A munkaterületet 2019. november 28-án adták át a kivitelezőnek. A kivitelezés ideje alatt a hegycsúcs munkaterületnek minősül, így tilos lesz a területre belépni. A kivitelező munkagépei a Pécsváradról a Zengőre vezető utat fogják használni, a túrázók számára ezekben a hónapokban javasolt más útvonalak felkeresése.

A kivitelezés a tervek szerint 2020. március 31-ig befejeződik.

Forrás: Mecsek Egyesület

Megjegyzések